4 Aralık 2014 Perşembe

Motorsiklet Çeşitleri Hakkında Herşey

SCOOTER
Scooter motosikletler genel amacı, şehir içi ulaşım çözümünde pratik ve ekonomik olmakla birlikte tekerleklerinin küçük olması sebebi ile yoldaki çukur , kasis ve yoldaki çizgi yüksekliklerini sürücüye büyük oranda yansıtmakta ve etkilenmektedir. Artısı ise Scooterlar da vites bulunmayışı , kullanımda kolaylık sağlar. Bacaklar motosikletin gövdesi içinde kaldığı için her kıyafetle çok rahat kullanılabilmektedir. Son yıllarda büyük tekerlekli , büyük hacimli maxi-scooter denilen kapsamlı scooterlar üretilmektedir. Bu araçlar uzun mesafeli yolculukları daha keyifli kılar.


CRUISER
Cruiser motosikletler, genel olarak chooper diye de anılırlar. Oysaki Chooper tamamen el yapımı ve benzeri olmayan motosikletlere denmektedir. Cruiser motorlar ise seri üretimi olan ve sıklıkla gördüğümüz motosikletlerdir. Fakat bu standart Cruiser motorlarda kişisel yapılan ilaveler olursa öncam , sisibar , ön yan arka çanta vb. gibi ozaman Custom Cruiser oluyor. Cruiser motosikletler yüksek torklu , bol nikelaj görünümlü klasik araçlardır. Bu motosikletlerin iki tekerlek arası açıklığı ve ön çatalın açısının fazla oluşu trafikte kullanımını diğer motosikletlere göre biraz daha zorlaştırır. Fazla nikelaj ve metal aksam bulunduğundan ağırlıkları aynı hacimdeki diğer motosikletlere göre yaklaşık %30-40 oranında daha fazladır. Sesi ve görünüşü ve yere yakınlığı bakımından çokça tercih edilen motor tipidir. Fakat temiz tutmak oldukça zahmetlidir.

ENDURO
Endurolar her türlü kullanım koşulunda sürücüsünü ve yolcusunu rahat ettirmek için tasarlanmış motosikletlerdir. Enduro motosiklet özellikle düşük hacimli olanları ile şehir içinde kıvraklık ve kullanıcısına teknik kazandırmak için tercih edilebilecek bir araçtır. Şehir dışı ve engebeli yollarda , yolculu ve yüklü olarak sorunsuz keyifli seyahatler yapmak mümkündür.
Türkiye için en uygun motosiklet tipidir. Enduro motorların bakımları kolay, bakım maliyetleri düşük, ilk alım maliyetleri de düşüktür. Enduro motosikletlerin 125 cc den 1200 cc ye kadar değişik model , güç, ve ağırlıkta çeşidi bulunmaktadır. En tercih edilenleri ise 400 ila 650cc hacminde olanlardır.

TOURING
Touring motosikletler genel olarak basit yapılı (NAKED) çıplak gövdeli motosikletlerdir. Grenajları yoktur, yolcu ve bagaj taşıma konusunda oldukça esnek imkanlar sunmaktadır.
Touring motosikletler ile uzun mesafeli yolculuklarda hiç bir yorgunluk problemi yaşanmaz. Grenaj olmadığı için ve basit yapılı oldukları için bakım maliyetleri de oldukça düşüktür. Bu motosikletlerin 250 cc. den 1400 cc. ye kadar değişik motor hacminde ve gücünde modelleri mevcuttur.

RACING
Yarış amaçlı üretilmiş motosikletlerin motorlarının fabrikasyon yumuşatarak, far, sinyal, korna gibi ekipmanlar ekleyerek trafiğine çıkabilecek hale getirilmiş versiyonlarıdır.

Racing motosikletler yolcu ve bagaj taşıma konusunda çokta uygun bir motor değildir. Ayrıca yeni motosiklet kullanıcısı olan kişilere de tavsiye edilmezler. (125 – 250cc olanlar haric) Alt tarafı alçak olduğundan ülkemizdeki yol koşulları göz önüne alınırsa kullanımı özellikle şehir içi kullanımı hamallığa dönüşebilir.Tabi ki zevk ve tercih meselesi. Racing motosiklet kullanmak isteyenlerin , güvenli ve sorunsuz bir şekilde kullanabilmeleri için hem iyi bir eğitim hem de başka tür motosikletler ile toplam 10.000 – 15.000 km. yol yapmış olmaları tavsiye edilir. Çünkü bu araçlar hata affetmezler.